Новини

Завдяки програмі «Прихисток» планується розмістити до 500 тисяч переселенців, – Мінрегіон

За квітень на компенсацію витрат власникам житла за розміщення ВПО за програмою «Прихисток» виділено 107,2 млн грн.  Уряд виділив із резервного фонду державного бюджету понад 50,6 млн грн власникам житла, які прихистили вимушених переселенців. Йдеться про часткову компенсацію на комунальні послуги за квітень. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України.

Ще близько 56,6 млн грн буде відшкодовано за донорські кошти. Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

«Війна консолідувала українське суспільство. І не тільки на полі бою. Українці об’єдналися й допомагають тим,  хто через військові дії стали вимушеними переселенцями. Зі свого боку Уряд започаткував соціальну програму «Прихисток», через яку надає підтримку тим, хто безоплатно надав допомогу співгромадянам. За підсумками квітня загальна сума компенсації витрат за розміщення 352 тисяч ВПО становить понад 107,2 млн грн», — сказав Олексій Чернишов.

Очільник Мінрегіону зазначив, що завдяки програмі «Прихисток» планується розмістити до 500 тисяч переселенців, на що потрібно 225 млн грн щомісяця.

«В умовах війни — це значна сума для державного бюджету. Відтак за нашою домовленістю з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців, Норвезькою радою у справах біженців, Товариством Червоного Хреста України частина витрат на компенсацію буде покрита за їхні кошти. Дякую міжнародним донорам, які доєдналися до фінансування цієї важливої соціальної ініціативи», — наголосив Олексій Чернишов.

Зазначимо, що наразі завдяки Програмі знайшли прихисток понад 400 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо, що з ініціативи Мінрегіону із 22 березня 2022 року в Україні діє урядова соціальна програма «Прихисток», мета якої — забезпечити житлом вимушеним переселенцям, які перемістилися у період воєнного стану в безпечніші місця, та допомогти тим українцям, які безоплатно їх прихистили.

У межах Програми власники житла, які безкоштовно прихистили внутрішньо переміщених осіб отримують гарантовану державну підтримку в розмірі близько 450 грн на місяць за кожну розміщену особу, незалежно від віку, для часткової компенсації витрат на комунальні послуги. Відшкодування надається виключно у безготівковій формі.

Схожі статті