Новини

Запуск програми “ВідновиДІМ” пришвидшить відновлення житла українців, – Мінрегіон

30 листопада відбулася презентація грантової програми “ВідновиДІМ”. Вона фінансуватиме роботи з відновлення житлових будинків, пошкоджених внаслідок збройної агресії росії проти України. Програму реалізує Фонд енергоефективності спільно з International Finance Corporation (IFC) в рамках підтримки України за угодою ЕЕ4U, повідомляє Мінрегіон.
“Відновлення житла українців наразі є одним із найбільш болючих та актуальних питань. Влада використовує всі механізми для розв’язання цієї проблеми. Одним із них — є програма “ВідновиДІМ”, яка фінансуватиметься коштом Європейського Союзу. Реалізація цієї Програми сприятиме якнайшвидшому відновленню тих багатоквартирних будинків, в яких створені ОСББ, що постраждали через війну”, — зазначив в.о. Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський.
”ЄС спрямовує 25 млн євро на підтримку нової програми Фонду енергоефективності з реконструкції будинків. Нова програма реалізується Європейським Союзом у партнерстві з урядом України та IFC. Вона дозволить швидко відновити незначно пошкоджені багатоквартирні будинки, щоб люди змогли якнайшвидше повернутися додому. ЄС надає гранти на 100% відшкодування витрат, а Фонд енергоефективності — забезпечує мінімум паперової тяганини. Програма вже запущена, тож ОСББ може надсилати заявки на участь”, — повідомив посол ЄС в Україні Матті Маасікас.
“Ще до початку війни разом з Фондом енергоефективності ми мали чималий досвід допомоги українцям в оновленні та енергомодернізації їхніх будинків. Реалії сьогодення змусили нас змістити фокус на відновленні пошкодженого внаслідок російської агресії житлового фонду, оскільки війна фактично позбавила людей можливості перебувати у власних оселях. IFC прагне допомогти країні та її громадянам швидко вийти з кризи та зберегти стійкість”, — заявив регіональний менеджер консультаційної програми IFC з розвитку ринків у Європі та Латинській Америці Демієн Шілс.
Під час заходу Голова Наглядової ради Фонду енергоефективності Юлія Сабатюк презентувала програму “ВідновиДІМ”. “Для того, щоб ми могли сьогодні стартувати Уряд України прийняв ряд законодавчих актів, а Європейський Союз виділив кошти на фінансування цієї Програми. Але Україна сприймає це не як подарунок, а як допомогу від наших постійних міжнародних партнерів. Адже допомагають лише сильним. І Україна це довела”, — зауважила вона.
Програма “ВідновиДІМ” фінансує ремонт тих будинків, які не зазнали конструктивних пошкоджень. Кошти надаються у формі гранту, який виплачується на безоплатній та безповоротній основі у розмірі 100% вартості витрат на виконання необхідних робіт. Загальна сума гранту не повинна перевищувати 6 млн грн на один об’єкт відновлення.

ХТО може отримати допомогу: співвласники пошкоджених багатоквартирних будинків (ОСББ).

❓ ДЕ діє програма:
на території Житомирської, Київської, Сумської та Чернігівської областей.
❓ ЩО компенсується:
заміна або ремонт пошкоджених вікон, дверей, на ремонт пошкоджень фасадів та покриття будівлі, ремонт пошкоджених дахових котелень та інженерних мереж.
❓ ЯК виплачуються кошти:
грант виплачується двома частинами — 70% до початку будівельних робіт за договірною ціною із підрядником та залишок суми після завершення всіх робіт з урахуванням фактичної вартості, зазначеної у відповідних актах приймання виконаних будівельних робіт, та після схвалення Заявки про завершення робіт.

ПРОЦЕДУРИ розгляду заявки:

– обстеження пошкодженого внаслідок військових дій будинку та отримання звіту з технічного обстеження;
– прийняття на загальних зборах ОСББ рішення про відновлення будинку та участь у Програмі;
– виготовлення дефектного акта / проєктних рішень та кошторису;
– вибір ОСББ підрядників та постачальників матеріалів і обладнання, укладення договорів;
– відкриття рахунку в банку-партнері Фонду (якщо відсутній);
– оформлення і подання до Фонду Заявки на отримання гранту та супровідних документів до неї;
– розгляд Фондом заявки та наданих документів, і надання ОСББ повідомлення про схвалення Заявки на отримання гранту;
– перший транш гранту на рахунок ОСББ, що виплачується Фондом протягом п’ятнадцяти робочих днів з моменту відправлення до ОСББ повідомлення Фонду про схвалення Заявки;
– виконання всіх робіт за проєктом та подання до Фонду Заявки про завершення робіт;
– розгляд Фондом інформації та наданих документів ОСББ, повідомлення про схвалення Заявки;
– другий транш гранту, що виплачується Фондом протягом п’ятнадцяти робочих днів з моменту відправлення ОСББ повідомлення Фонду про схвалення Заявки про завершення робіт.
Схожі статті