Новини

Як влада планує будувати житло для тих, хто втратив домівку через війну

У 16 регіонах України планують збудувати житло для переселенців. Для цього вже обрали майданчики, тож будівництво зможуть розпочати незабаром. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко на зустрічі з послами Німеччини, Чехії та Японії щодо участі їхніх держав у відбудові України та реалізації плану швидкого відновлення інфраструктури

Які роботи проводять на звільнених територіях

Спочатку, за словами Кирила Тимошенка, у звільнені міста заходять військові, ДСНС, відбувається розмінування, потім їдуть автівки “Автодору” та інших компаній, які розчищають дороги, прибирають розбиті машини.

“За ними заходять будівельники, щоб відновлювати вікна та двері в домівках, – це найперше, що потрібно зробити, бо багато людей хочуть повернутися додому. Відновлюємо електро-, водо-, газопостачання. Це не дуже легка робота, тому що в різних містах різна система. Наприклад, Буча отримувала електропостачання від “Укрзалізниці”, а ця підстанція розбомблена”, – пояснює Кирило Тимошенко.

При цьому він пояснює, що міста хочуть не просто відновити – їх хочуть зробити за прикладом Нової Країни. Тому група архітекторів працює над новими проєктами. Фінальних цифр на будівництво поки немає.

Коли буде безпечно повертатися до міста

У кожне місто можна повертатися після дозволу ДСНС. Як тільки такий дозвіл нададуть – мер міста повідомить про нього громаду.

Єдиного терміну для різних міст не існує. У кожному місті свої проблеми, своя кількість замінованих позицій. Тому ми побудували роботу таким чином, щоб кожен мер міста чи сільський голова був рупором для своєї громади, – каже Кирило Тимошенко

Також працюють над додатковою охороною міста. Тероборона чи Національна поліція не можуть охороняти кожен будинок від мародерів, а вони є у кожному місті. Впровадять систему, щоб у кожному будинку був старший, якій може у разі потреби оперативно звернутися до поліції.

Житло для ВПО – пріоритет для влади

Крім відновлення звільнених територій пріоритетом для влади є житло для переміщених. Це будуть не модульні конструкції, а повноцінні будинки у 16 регіонах.

Люди не повинні жити в спортзалах або школах. Ми вибрали проєкти, які можна втілити за три місяці. Це будуть саме квартири – в більшості двокімнатні, але й однокімнатні і трикімнатні, – каже Кирило Тимошенко

Після того, як домівки переселенців в містах, де вони жили до війни, відновлять – вони переїдуть, а квартири будуть віддані військовим і всім іншим, хто стояв у чергах, підкреслює Тимошенко.

Скільки квартир планують побудувати для переселенців

Потрібно побудувати декілька десятків тисяч квартир, каже Кирило Тимошенко. Перші квартири мають отримати через п’ять-шість місяців. Майданчики, де будуть проводити будівництво вже обрали, тому будівництво вже може розпочатися.

“Тимчасово переміщені зможуть жити в цих квартирах, поки їхні регіони не будуть деокуповані. А коли вони повернуться у свої власні домівки, ці помешкання передаватимуть українським військовим, правоохоронцям та медикам, які потребують житла”, – розповів заступник керівника Офісу Президента.

Усі квартири надаватимуть вимушено переселеним з ремонтом, побутовою технікою та меблями. Шефство над будівництвом готові взяти на себе інші країни. Вартість будівництва близько 700 доларів за квадратний метр (26 тисяч гривень).

Першочергово надаватимуть квартири тим, хто не може знайти собі домівку чи проживає в спортивних залах, школах і так далі. Очільники областей вже готують списки тих, хто потребує житла найбільше.

Олена Лаущенко, спеціально для evacuation.city

Схожі статті