Новини

В Україні створять геоінформаційну систему моніторингу пошкоджень та руйнувань будівель і споруд

Уряд затвердив постанову, що передбачає створення геоінформаційної системи (ГІС) моніторингу руйнувань та пошкоджень, яких зазнали регіони та громади внаслідок бойових дій. Про це повідомляє Міністерство розвитку громад і територій.

“На основі геоінформаційної системи в Україні буде здійснено моніторинг пошкоджень та руйнувань, яких зазнали регіони та громади внаслідок бойових дій. Це дозволить державі та місцевій владі об’єктивно оцінювати ситуацію з пошкодженими об’єктами соціальної та критичної інфраструктури та приймати ефективні рішення щодо планування відновлення і розвитку кожного регіону та кожної громади”, – йдеться у повідомленні Мінрегіону.

Розроблений Мінрегіоном проєкт постанови було ухвалено на засіданні уряду. Документ передбачає реалізацію вже цьогоріч експериментального проєкту із проведення на основі ГІС моніторингу завданих пошкоджень та руйнувань по регіонах України.

При цьому на період експерименту припиняється дія окремих постанов щодо проведення інших моніторингів.

Моніторингу пошкоджень та руйнувань на основі ГІС підлягатимуть, зокрема, об’єкти житлового фонду та благоустрою, громадські будівлі та споруди у сфері освіти, охорони здоров’я, а також об’єкти житлово-комунального господарства.

Планується, що надалі, завдяки доповненню шарів геоінформаційної системи, моніторинг може бути поширений на інші сфери. Йдеться, зокрема, про об’єкти транспортно-логістичної інфраструктури, бізнесу тощо.

У міністерстві очікують, що за допомогою ГІС можна буде також визначити розмір завданих державі збитків для підготовки у майбутньому відповідних позовів проти агресора.

Схожі статті