Новини Управління житлом

В Україні діє 32 982 ОСББ — дослідження Мінрегіону

Міністерство розвитку громад та територій України разом з експертами Офісу підтримки реформ провели кількісну оцінку функціонування ОСББ в Україні. За результатами аналізу, діючих ОСББ на сьогодні в Україні налічується 32 982. Інші припинили свою діяльність, знаходяться в стані припинення або не завершили державну реєстрацію.

Найбільшу кількість ОСББ було зареєстровано у Донецькій та Дніпропетровській (4 214 та 3 279 відповідно) областях, дещо менше у Львівській (2912) та Одеській (1885) областях, найменше – у Чернівецькій (428), Кіровоградській (442) та Чернігівській (445) областях. Важливо зазначити, що без урахування даних з тимчасово окупованих територій, кількість ОСББ становить 27 010.

Щоб оцінити кількісні показники функціонування ОСББ було зібрано та опрацьовано відомості Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 20 січня 2020 року.

Результати дослідження також показали, що найбільш важливими для становлення ОСББ є перші роки їх діяльності. Більше половини об’єднань, що припинили свою діяльність,  проіснували близько чотирьох років.

Як зазначає прес-служба міністерства, найбільший приріст у створенні ОСББ відбувся навесні 2016 року. Ухвалений у 2015 році Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» надавав один рік для самостійного вибору форми управління у багатоквартирному будинку. Якщо власники будинку не могли визначитися, то управителів їм призначав виконавчий орган місцевої влади. На жаль, після зазначеної дати темпи створення ОСББ знову почали знижуватись. Зараз створюється близько 140 об’єднань на місяць. Якщо кількість реєстрацій ОСББ в місяць не збільшиться, то, за існуючих умов, в усіх багатоквартирних будинках будуть створені об’єднання співвласників приблизно через 87,5 років.

Розподіл ОСББ за населеними пунктами показує, що найбільша кількість ОСББ зареєстрована в містах, проте є об’єднання у селищах міського типу та селах, які не можна залишати поза увагою. Згідно дослідження, серед голів ОСББ — 17 676 жінок та 15 762 чоловіків. Цікавим є те, що такий розподіл спостерігається протягом всього часу зі створення перших ОСББ.

Найбільшу кількість ОСББ було зареєстровано у Донецькій та Дніпропетровській (4 214 та 3 279 відповідно) областях, дещо менше організацій у Львівській (2912) та Одеській (1885) областях, найменше – у Чернівецькій (428), Кіровоградській (442) та Чернігівській (445) областях. 

Водночас, фахівці Мінрегіону наголошують, що ефективне управління спільним майном є передумовами формування та успішної реалізації державної житлової політики, а також впровадження енергоефективних заходів.

Усі дані, що були використані для аналізу розміщено на сайті Мінрегіону. Вони можуть бути корисними для асоціацій ОСББ та громадських організацій, що працюють у відповідній сфері.

Схожі статті