Новини

Співпраця громади й ОСББ: на Сумщині обговорили програму підтримки модернізації багатоповерхівок

17 лютого відбувся онлайн-захід для ОСББ, під час якого представники міста Суми та Сумської ОДА поділилися досвідом впровадження ефективної програми співфінансування заходів з енергоефективності.

Учасниками заходу стали представники Фонду енергоефективності, IFC, Сумської обласної державної адміністрації, Сумської міської ради та місцеві ОСББ.

Під час заходу ОСББ почули про переваги та можливості програми “Енергодім”, як громади Сумщини підтримують енергоефективні ініціативи, як долучитися до таких програм та отримати фінансування одразу з декількох джерел.

Про програму “Енергодім” та співпрацю з містами розповів Юрій Збираник, начальник відділу по роботі з регіонами Фонду енергоефективності. За його словами наразі в Україні діють близько 130 місцевих програм співфінансування заходів за програмою “Енергодім” із загальним фінансуванням понад 160 млн грн, з них 18 програм – вже профінансовано на суму 42,5 млн грн.

У 2020-2021 роках понад 100 ОСББ отримали фінансову підтримку від громад на реалізацію проектів в межах програми “Енергодім”. Сума виплат перевищила 23,5 млн грн, – підкреслив Юрій Збираник.

Станом на 31 січня поточного року до Фонду надійшло 12 заявок на участь у програмі “Енергодім” від ОСББ з Сумської області, з них 10 – з міста Суми.  

У свою чергу, присутній на заході Олександр Кисіль, начальник Управління ЖКГ Департаменту інфраструктури Сумської міської ради повідомив, що у місті діє програма підтримки, за якою ОСББ відшкодовується частина відсоткової ставки (розмір відшкодування відсоткових ставок не може бути більшим реальної (ефективної) річної відсоткової ставки за кредитом). Бюджет програми на 2022 рік складає 2,4 млн грн. Термін дії: без строку дії. 

Нагадаємо, Фонд енергоефективності у лютому розпочав серію презентацій успішних регіональних програм підтримки ОСББ. Пілотним регіоном стала Одещина, після якої до енергоефективної ініціативи приєдналася й Сумщина. 

Схожі статті