Новини

Щоб варто робити, аби перевірити безпеку та доступність свого багатоквартирного будинку? Досвід управителів

Аудит безпеки та доступності багатоквартирного будинку (БКБ) проводиться з метою визначення  проблем і формування впливу на зміни, які необхідно здійснити в будинку. Як провести аудит безпеки свого БКБ навчалися члени Асоціації менеджерів та управителів житловою нерухомістю 15 травня у Львові разом з тренерками Ярославою Сорокопуд та Ганною Прокіпець.

Необхідною умовою проведення такого аудиту є врахування інтересів усіх категорій мешканців. Для цього важливо зібрати групу, яка включає представників кожної з них –  жінок і чоловіків, дівчат і хлопців, сімей з дітьми, осіб похилого віку, людей з інвалідністю тощо. Тільки таким чином можна визначити усі потенційні ризики для мешканців та зробити будинок і прибудинкову територію максимально комфортними і доступними для всіх.

Для проведення аудиту безпеки кожен учасник отримує примірник спеціально розробленої анкети, яку заповнює на підставі оцінки ряду критеріїв трьох основних блоків:

  •          Вхід до будинку (оцінюється для кожного під’їзду окремо).
  •           Місця загального користування в будинку.
  •           Прибудинкова територія.

Наступний етап після заповнення анкет усіма учасниками – обговорення результатів, визначення потенційно небезпечних факторів та складання плану дій щодо їх усунення.

Тренерка та управителька з Дніпра Ганна Прокіпець поділилася досвідом проведення аудиту та визначення переліку заходів для підвищення безпеки та доступності в будинку в будинках, якими вона управляє:

«Серед специфічних зауважень та побажань від мешканців одного з будинків, для прикладу, були наступні: від жінок – «перед під’їздами вищерблені місця, які можуть бути небезпечними для жінок у взутті на підборах», від чоловіків – «для водіїв автомобілів проїзна частина від місця стоянки є одночасно пішохідною доріжкою, що створює небезпеку при заїзді на подвір’я», від людей похилого віку – «відсутні індикатори, що позначають сходи, високий бордюр, тощо для людей зі слабким зором».

Використовуючи розроблену анкету учасники тренінгу практикувались проводити аудит безпеки на прикладі будинків,  якими управляють, чи проживають, на підставі якого:

  •        визначили основні фактори,  які забезпечують безпеку і доступність та фактори, які потребують втручання;
  •        сформували план дій з встановленими термінами та відповідальними виконавцями,
  •        здійснили аналіз бюджету, та необхідних звернень до відповідних органів.

Усі учасники наголосили на актуальності та важливості теми заходу, а також зазначили, що усі обов’язково застосують отримані знання та досвід на практиці своїх БКБ.

«Сьогоднi я зрозуміла, що потрібно попередити можливі конфліктні ситуації. Наприклад, ліквідація аварійних дерев для створення безпеки прибудинкової території. Дякую за цікавий діалог. Будемо працювати». – Марина Коваленко, ОСББ, м. Дніпро.

«Дуже актуальна тема. Кожен будинок потребує діагностики та індивідуального підходу. Аудит безпеки і доступності  важливий нарівні з технічним станом будинку, особливо якщо планується розширення. Прекрасний захід, потрібний. Щиро дякую за можливість участі». – Галина Джулай, УК «Нове місто», м. Новояворівськ, м. Львів.

Досвід аудиту безпеки управительки з Дніпра описаний у матеріалі «Як провести аудит безпеки свого багатоквартирного будинку: приклад із Дніпра».

Ознайомитися з анкетою для проведення аудиту можна у посібнику «Аудит безпеки та доступності багатоквартирного будинку: змініть свій дім на краще».

Схожі статті