Енергоефективність Новини

Президент України підписав Закон, що передбачає спрощення для енергомодернізації будинків

Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель»  (законопроект № 6485). Про це Президент повідомив під час свого звернення до українців.

Зокрема, цей Закон передбачає внесення змін до Закону України «Про Фонд енергоефективності», створює нові та вдосконалює наявні механізми забезпечення енергетичної ефективності будівель, істотно спрощує процес енергомодернізації будинків за Програмою «ЕНЕРГОДІМ» а, що нині надзвичайно важливо – створює умови для запровадження Фондом енергоефективності програми з відновлення житлових будинків, пошкоджених внаслідок воєнних дій.

«Ми дякуємо за підтримку цього Закону, який містить усі пропозиції Фонду, підготовлені в установленому порядку,  з урахуванням викликів воєнного стану. Прийняття цього Закону – це надзвичайно важливий крок у напрямку енергетичної незалежності України та важлива складова реалізації національного плану відновлення України», – зазначив директор Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк, якого цитує прес-служба Фонду.

Нагадаємо, що враховуючи виклики воєнного стану, фахівці Фонду сформували та у встановленому порядку подали відповідні пропозиції до зазначеного проекту Закону. Адже за нинішніх умов існує необхідність підтримати співвласників багатоквартирних будинків, що були пошкоджені внаслідок воєнних дій. Цей Закон був прийнятий Верховною Радою України у другому читанні та в цілому 09 липня 2022 року.

Серед ключових нововведень цього Закону зокрема:

– можливість виплати грантів в рамках Програми «ЕНЕРГОДІМ» наперед, а не лише відшкодування постфактум;

– можливість верифікації проектів після їх завершення або після завершення їх окремих етапів;

– уникнення дублювання Фондом функцій інших органів або учасників будівельного процесу, визначених нормативно-правовим та технічним регулюванням в будівництві;

– можливість надання грантів на виконання інших робіт (послуг), які пов’язані зі здійсненням заходів з енергоефективності;

– спрощення порядку прийняття рішень ОСББ в умовах воєнного стану;

– розширення сфери діяльності Фонду, насамперед, для можливості участі Фонду у процесі відновлення зруйнованого та пошкодженого внаслідок воєнних дій житлового фонду тощо.

Водночас, маючи великий досвід співпраці з міжнародними донорськими організаціями, Фондом було розпочато активну роботу над розробкою нової грантової програми, яка передбачатиме можливості для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у вигляді фінансової підтримки на проведення першочергових ремонтних робіт у пошкоджених будинках. Зокрема, Фонд має намір надавати учасникам цієї програми грант на безоплатній та безповоротній основі в розмірі 100% вартості матеріалів та робіт.

Наразі проект такої програми розроблений, він узгоджується з міжнародними партнерами, але для її запуску потрібно зробити ще кілька важливих кроків – оновити ряд міжнародних угод (EE4U та EE4UII) та прийняти відповідні рішення на рівні Кабінет Міністрів України –  Європейський Союз.

Схожі статті