Новини

Практично кожне ОСББ та ЖБК у Дніпрі має місце для укриття — ЗМІ

Облаштування укриттів стало одним із нагальних завдань для ОСББ та ЖБК по всій Україні в ці воєнні часи. В Дніпрі об’єднання співвласників з цим справляються дуже ефективно: за два місяці у місті облаштовували як спеціалізовані бомбосховища, так й імпровізовані. І станом на зараз тут 220 захисних споруд та більш ніж 500 найпростіших сховищ, повідомляє портал Відкритий.

Тепер майже в кожному ОСББ та ЖБК є місце для укриття. Деякі в разі небезпеки можуть вмістити до 300 людей. Якщо ж мешканцям міста потрібна допомога в облаштуванні укриття, вони можуть звернутись на Єдину гарячу лінію Дніпровської міської ради та залишити своє звернення.

«Згідно державних норм, захисні споруди мають розміщуватися у підвальних, цокольних або перших поверхах будинку й знаходитися поруч з житловими будинками, або мешканець міг дістатися захисної споруди впродовж 1-3 хвилин. Такі приміщення повинні бути забезпечені електроживленням, штучним освітленням, системами водопроводу та каналізацією. Висота приміщення зокрема дверних отворів повинна становити близько 1, метра. Має бути штучна або природна вентиляція. Захисні властивості об’єкту зі стінами 2 або 2,5 цеглини. Або ж стіни повинні складатися з цільних залізобетонних конструкцій, блоків, панелей товщиною від 65 сантиметрів. Міська рада ініціює та активно допомагає в облаштуванні сховищ. Ми намагаємось поліпшити умови для комфортного перебування мешканців. У деяких укриттях проводиться освітлення, десь потрібно зробити косметичний ремонт, а десь забезпечити гуманітарною допомогою», – зазначила старша інспекторка департаменту громадського порядку і цивільного захисту Дніпровської міськради Олена Кравчук.

Зокрема у Дніпрі продовжують облаштовувати укриття в підвалах житлових будинків. Мешканці ОСББ та ЖБК роблять там запаси їжі та води, заносять піддони, матраци та навіть пральні машини, аби зробити приміщення максимально комфортним.

«Якщо ми беремо в розрізі саме облаштування спеціалізованих прихистків та простих укриттів, то це здійснюється за рахунок ОСББ. Міська влада протягом кількох років проводила системно ремонт багатоквартирних будинків. Голови правлінь ОСББ та ЖБК майже всюди облаштували приміщення перетворити в такі імпровізовані бомбосховища. Але в місті є підвали, в яких на час тривоги перебувати небезпечно. Це питання ми пропрацювали з головами правління, роздали їм акти обстеження. Кожен з голів знає, який підвал підходить, а який ні», – зазначив начальник відділу з організаційної роботи департаменту з питань самоорганізації населення Дніпровської міської ради Владислав Макарець.

Схожі статті