Новини

Міністерка розвитку громад Альона Бабак розповіла про плани роботи міністерства щодо термомодернізації та реформи ЖКГ

Про нововведення у відомстві, зміни у системі житлово-комунального господарства, задачі та цілі міністерства розповіла В інтерв’ю 24 каналу міністерка розвитку та громад України Альона Бабак. 

Політика з енергоефективності в житлових і громадських будівлях залишається за Міністерством розвитку громад, заявила Альона Бабак. “Ми будемо продовжувати підтримувати українців в їх бажанні зробити щось з точки зору енергоефективності будівлі через фонд енергоефективності”, – зазначила вона.

Міністерка заявила, що щорічно у Фонд з державного бюджету буде спрямовувати щонайменше 1,6 млрд грн. “Плюс у нас є європейські партнери, які вже виділили 100 млн євро ще за того уряду. Я відверто кажу, що ця робота робилась планово і вже досягнуті домовленості з нашими європейськими партнерами по фінансуванню в розмірі 100 млн євро ініціативі енергоефективності в житлових будинках. Але на нас стоїть зараз задача роз’яснення, інформування людей, щоби дійсно цей фонд запрацював. Він фактично почав працювати з початком роботи нового уряду”, – підкреслила Альона Бабак.

За її словами, у планах міністерства – створити навіть реєстр житлових будинків, в яких будуть ці заходи проводити. Це дозволить побачити, чи дійсно в будинках люди скоротили споживання енергії й змогли зменшити свої платіжки.

“Я дуже давно займаюся питаннями ціноутворення в ЖКГ. І тому тарифи перестануть бути страшилкою для людей. У них має бути перспективне бачення через стратегічний план діяльності свого водоканалу чи теплоенерго. Перспективу зміни ціни на послуги на 5 років, на 10 років. Це нормально. Навіть, якби там було припущення, що за умови ціна на газ зберігається, то тариф буде зростати. Через те, що в нас має бути інвестпрограма реалізована. Це буде так зростати за умови зміни ціни на газ на 10%, 20%, 30%, 40%, 100% – ціна буде зростати таким чином”, – додала Альона Бабак.

 

Схожі статті