Новини

IFC та ЄС нададуть 25 мільйонів євро грантового фінансування, щоб допомогти українським містам надати якісне житло для ВПО

Щоб підтримати міста України в умовах триваючої війни, IFC та Європейський Союз (ЄС) об’єднують зусилля з Львівською міською радою, щоб допомогти країні відремонтувати муніципальні будівлі для розміщення в них внутрішньо переміщених осіб (ВПО), одночасно створюючи робочі місця та стимулюючи економічне відновлення. Ця ініціатива є частиною більш широкої програми заходів IFC у відповідь на наслідки війни, і її метою є допомогти Україні забезпечити доступне та якісне тимчасове житло людям, вимушеним утікати з територій, постраждалих від воєнних дій на півдні та сході України.

З 24 лютого  2022 року одній третині населення України довелось залишити свій дім через небезпеку та руйнування інфраструктури України. За даними звіту «Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення», підготовленого Урядом України, Європейською Комісією та Світовим Банком, загальна сума збитків, завданих житловому сектору, оцінюється станом на 1 червня у 39,2 мільярди доларів США. Потреби на відновлення та відбудову сягають 69 мільярдів доларів США, з яких майже 33 мільярди доларів є необхідними негайно, зокрема, щоб підготуватися до зими. 

Згідно із домовленістю, IFC надасть декільком містам не менше 25 мільйонів євро у вигляді грантів, які покриють витрати на модернізацію житла для тисяч осіб. Проект розпочнеться зі Львова, найбільшого міста в західній Україні, яке станом на вересень 2022 р. прихистило близько 245,000 ВПО. Метою партнерства є зменшення тиску на на сферу надання державних послуг. 

“З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ми прийняли тисячі людей, що втікали від війни і вирішили тимчасово перебувати у Львові, і ми робимо все, що можемо, щоб вони почували себе якомога комфортніше. Але є багато людей, які потребують додаткової підтримки. Сьогоднішнє партнерство допоможе нам відповісти на цей виклик і підвищити як якість, так і обсяг підтримки, яку ми здатні надавати,” – сказав Андрій Садовий, Міський голова Львова. 

Щоб житло для переміщених осіб було безпечним та зручним, партнери узгодили набір критеріїв, які застосовуватимуться до відбору будівель. Серед них, зокрема, якісне підключення до інженерних систем та близькість до соціальної інфраструктури, такої як громадський транспорт, школи та медичні заклади.

«Паралельно з тим, як IFC продовжує підтримувати своїх поточних клієнтів – компанії з приватного сектору, це нове партнерство дасть нам можливість напряму допомагати громадянам України, постраждалим від російського вторгнення – сказала Ліза Кестнер, регіональний менеджер IFC в Україні та Молдові. – Ми вдячні нашим партнерам за їх постійну допомогу та щедрий фінансовий пакет, який дозволить нам у ці важкі часи надавати життєво важливу підтримку українському народу».

IFC також завершує роботу над своєю Платформою заходів реагування на війну в Україні, яка підтримуватиме проекти в Україні, залучаючи змішане фінансування. У пріоритетному порядку розглядатимуться інвестиції, які допоможуть зберегти бізнес, підтримати переміщених осіб і постраждалі муніципалітети, а також задовольнити негайні логістичні та енергетичні потреби. IFC також підтримуватиме заходи з підготовки до відбудови країни. Як найбільший інвестор у приватний сектор країн, що розвиваються, IFC має унікальні можливості підтримувати залучення приватного капіталу для відновлення України. 

Схожі статті