Новини

Фонд енергоефективності застерігає ОСББ від вчинення недобросовісних дій

За результатами розгляду заявок ОСББ на участь у програмі “Енергодім” Дирекція Фонду енергоефективності прийняла рішення про відхилення низки заявок, що надійшли з Волинської області. Про це повідомила прес-служба Фонду.  

Таке рішення ухвалене на основі того, що посадові особи Заявників вчинили заборонені дії, що визначаються в умовах грантового договору та/або Програмі та призвели до грубих порушень умов програми “Енергодім”. 

Голова правління ОСББ подала до Фонду документи, в яких до загальної суми на часткове відшкодування вартості заходів за Проектами в програмі “Енергодім” включила вартість тих заходів, що вже були реалізовані в будинку, а саме – встановлення ІТП. 

До Фонду надійшли документи (опис проекту), які засвідчували, що в будинках попередньо встановлені ІТП з погодозалежним регулюванням. Однак, в двох інших пунктах опису проекту йшлося про потребу ОСББ встановити таке обладнання, оскільки воно начебто не встановлене.

Через скарги співвласників ОСББ, що надійшли на адресу Фонду та після перевірки документів ОСББ, технічні фахівці Фонду здійснили перевірку з виїздом за місцезнаходженням двох ОСББ, очолюваних однією особою.

Під час огляду було зафіксовано факти умисного введення в оману працівників Фонду, щоб отримати неправомірну фінансову вигоду у вигляді гранту на вже реалізовані ОСББ заходи з енергоефективності.

Зокрема, фахівці виявили низку фактів, що свідчили про шахрайські дії, а саме: в двох будинках встановлені датчики зовнішньої температури, за допомогою яких відбувається коригування теплового потоку в ІТП, а також труби й арматура в приміщенні ІТП були покриті новою фарбою, що свідчить про ймовірність модернізації цього теплового пункту. Крім того, в місцях, де очевидно стояло обладнання (циркуляційні насоси, регулятор теплового потоку), встановлені сланцеві перемички між трубами. 

Також фахівці Фонду стали свідками того, як з підвалу будинку ОСББ знімається встановлене обладнання ІТП, зокрема, насос, щит управління ІТП та інше.

Крім того, Фонд відхилив заявки на участь по двох інших ОСББ, які також очолює вищеназвана голова правління, оскільки вона зарекомендувала себе як особа, яка надавала до Фонду пакети документів із грубими порушеннями та очевидними ознаками маніпуляцій.

Такі дії з боку голови правління ОСББ  унеможливлюють подальшу співпрацю Фонду із заявниками, посадовою особою яких вчиняються заборонені дії.

Відповідно до п.4.3 Умов грантового договору будь-який транш підлягає виплаті бенефіціару виключно у випадку дотримання всіх умов виплати траншу на момент виплати такого траншу, зокрема, якщо ні бенефіціар, ні жодні його посадові особи, працівники, представники або будь-які інші особи, які пов’язані з ним або діють від його імені не вчинили жодних заборонених дій у зв’язку з реалізацією проекту та/або виконанням цих умов та/або Програми.

Фонд застерігає ОСББ від вчинення недобросовісних дій, а також закликає ОСББ працювати виключно у межах чинного законодавства!

Фонд ретельно перевіряє документи ОСББ щодо відповідності умовам чинного законодавства та програми “Енергодім”. У випадку виявлення фактів, що свідчать про можливі зловживання, Фонд має право призупинити або відхилити заявку на будь-якому етапі участі в програмі “Енергодім”.

Подібні порушення умов співпраці з Фондом або ж намагання ввести його в оману призведуть до відхилення заявок, дострокового розірвання грантових договорів, зупинення реалізації проектів та повернення грантових коштів, які вже були сплачені Фондом. 

Схожі статті