Енергоефективність Новини

Енергоефективність забезпечить економічне відновлення після пандемії – вважають британські дослідники

Активне впровадження енергоефективних заходів забезпечить економічне відновлення після пандемії COVID-19. Такі висновки звіту, опублікованого нещодавно у Великобританії.

Автори стверджують, що створення нових робочих місць для тепломодернізації будівель обійдеться в 4 рази дешевше, ніж, наприклад, для обслуговування доріг. В свою чергу, забезпечення людей високооплачуваною роботою з меншим навантаженням на державний та місцеві бюджети допоможе Великобританії швидше подолати наслідки рецесії.

Впровадження енергоефективних заходів також дозволить зменшити локальне забруднення від будівель, зменшити рахунки за комунальні послуги та знизити рівень захворюваності населення та, відповідно, витрат на лікування через проживання в неутеплених приміщеннях.

Згідно з дослідженням, уряд Великобританії може створити 40 000 робочих місць впродовж наступних двох років. До 2030 року ця цифра може вирости до 150 000.

Тим часом Асоціація органів місцевого самоврядування в окремому звіті стверджує, що нова вуглецево нейтральна економіка Англії може створити майже 700 000 вакансій в наступні 10 років та більш ніж 1,18 мільйона до середини століття. Це, в свою чергу, допоможе пом’якшити удар від втрати робочих місць через коронавірус.

Звіт прогнозує, що 46% із 700 000 нових робочих місць буде створено в сфері виробництва чистої електроенергії. Близько 21% буде задіяно у сфері енергоефективності, тоді як 14% – у виробництві низьковуглецевих транспортних засобів.

Ще у 2017 році експерти Офісу з фінансового та економічного аналізу Верховної Ради України підрахували, що впровадження заходів з енергоефективності може створити для України 465 тисяч нових робочих місць. Це особливо актуально, оскільки в першому кварталі 2020 року майже 350 тисяч працездатних українців та українок не мали роботи – і це кількість лише офіційно зареєстрованих безробітних. Майже 90 тисяч людей звернулися по допомогу за період карантинних обмежень.

Нагадаємо, в Україні вже активно працює Фонд енергоефективності – єдина в країні державна установа, створена Урядом з метою підтримки ініціатив щодо енергоефективності, впровадження інструментів стимулювання і підтримки здійснення заходів з підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження, зокрема в житловому секторі. Фонд покликаний забезпечити довгостроковий механізм фінансування проектів з енергоефективності для багатоквартирних будинків.
Якщо у вашому будинку діє ОСББ – ви можете скористатися перевагами Програми Фонду, яка передбачає часткову компенсацію витрат на енергоефективні заходи. Більш детальна інформація про Програму Фонду – за посиланням.

Схожі статті