Житловий сектор міста: юридичні аспекти Новини

Економія на опаленні понад вдвічі: перші результати енергомодернізації будинку у Хмельницькому

Реалізація комплексних енергоефективних проектів у багатоквартирних будинках в Україні продовжується. Наразі понад 650 таких проектів за програмою “Енергодім” перебувають на різній стадії реалізації енергоощадних заходів, починаючи від розробки проектної документації і до виконання ремонтно-будівельних робіт.

Саме державна програма “Енергодім”, яку реалізує Фонд енергоефективності, дозволяє розгорнути масштабну енергомодернізацію вітчизняного житлового сектору,  80% якого знаходиться у незадовільному технічному стані та потребує реновації.

На цьому наголосив Єгор Фаренюк, виконуючий обов’язки директора Фонду енергоефективності під час робочої поїздки Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова до Хмельницької області, яка відбулася 13 листопада, повідомила прес-служба Фонду енергоефективності.

Під час візиту до Хмельницького очільник Фонду разом із Міністром відвідав понад тридцятирічний будинок з ОСББ “Франка 55”, модернізований за програмою “Енергодім”.

“Будинок, який ми сьогодні побачили – це яскравий приклад синергії зусиль власників будинку і державної підтримки. Роботи в будинку тільки підходять до завершення, але результат говорить сам за себе: це і зовнішній вигляд будинку, і рівень комфорту в ньому, а найголовніше – зменшення плати за тепло. Такі результати мають бути щонайменше у 80% усіх багатоквартирних будинків, які потребують модернізації, адже знаходяться у незадовільному технічному стані. Саме програма “Енергодім” дозволяє розгорнути масштабну енергомодернізацію вітчизняного житлового сектору, – зауважив Єгор Фаренюк.

Він також поінформував, що загалом в Хмельницькій області реалізуються 16 проектів, що є учасниками програми “Енергодім”, з них 12 – в самому Хмельницькому. За попередніми розрахунками, вартість цих проектів становить близько 160 млн грн, з яких більше 105 млн грн поверне Фонд енергоефективності в якості гранту.

«Завдяки програмі Фонду енергоефективності ”Енергодім” сотні будинків в регіонах України перетворюються на енергоощадні. ОСББ “Франка-55” — приклад того, як завдяки державній підтримці, місцевим програмам та ініціативі людей можна істотно зменшити суми в платіжках. Вартість теплопостачання для мешканців цього будинку (а це — понад 350 квартир) у жовтні цього року склала 2,91 грн за один кв.м. У сусідніх будинках за аналогічний період — у два-три рази дорожче. Після завершення всіх заходів будинок буде економити 50% енергоресурсів. Це — взірець вигідних інвестицій у майбутнє. Закликаю інших користуватися можливостями, які надає держава та наші міжнародні партнери», — наголосив Міністр Олексій Чернишов.

Співвласники ОСББ “Франка 55” обрали пакет Б “Комплексний” програми та вирішили впроваджувати енергоефективні заходи:

  • Встановлення індивідуального теплового пункту (ІТП)
  • Теплоізоляція та заміна трубопроводів і системи внутрішнього теплопостачання та системи гарячого водопостачання
  • Гідравлічне балансування системи опалення за рахунок встановлення автоматичних (балансувальних) клапанів
  • Утеплення зовнішніх стін будинку, даху
  • Заміна дверей та блоків віконних та блоків балконних дверних у місцях загального користування будівлі
  • Модернізація системи гарячого водопостачання
  • Заміна блоків віконних та блоків балконних дверних у квартирах, утеплення і скління наявних балконів і лоджій

Орієнтовна вартість проекту складає понад 24 млн грн, розмір гранту – близько 16,9 млн грн. Заявлене річне скорочення викидів складає 740,1 тон/рік.

У рамках візиту Олексій Чернишов також провів нараду в Хмельницькій обласній державній адміністрації, однією з головних тем якої стала енергоефективність.

В результаті наради було прийнято рішення посилити співпрацю між Фондом та  держадміністраціями. Крім того, Міністр доручив призначити відповідальну особу, яка буде займатись пропагуванням та інформуванням органів місцевого самоврядування з багатоквартирним житловим фондом про наявні можливості для громадян щодо термомодернізації багатоповерхових житлових будинків завдяки участі у програмі “Енергодімˮ.

Схожі статті