Новини

Чим новий опалювальний сезон в Україні відрізнятиметься від усіх попередніх

Новий опалювальний сезон в Україні відрізнятиметься від усіх попередніх. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко у своїй колонці для “Економічної правди”.

За словами голови Міненерго, наступний сезон Україна пройде без будь-яких російських енергоносіїв. Опалювальний сезон 2022-2023 відрізнятиметься від попередніх і для Європи також. Проте невідкладне питання, яке до цього потрібно вирішити, — це залежність Європи від російських енергоносіїв, які РФ використовує для шантажу.

“Росія не захотіла збільшувати транзит через Україну попри абсолютну економічну доцільність такого кроку. Незважаючи на значне зростання цін на європейських газових ринках, можливості українського транзитного маршруту, достатні для подолання газової кризи в ЄС, не були задіяні. Навпаки, у період найбільшого зростання цін на ринках Європи у жовтні-грудні середньомісячний транзит газу з рф до ЄС був на 17% нижчим, ніж у січні-серпні. Це ще раз довело, що газогони, які будує рф, мають не економічну мету”, — зазначив зокрема Герман Галущенко.

Він підкреслив, що цього опалювального сезону Україна вже диверсифікувала постачання вугілля — більше половини імпортованого під час ОЗУ 2021/2022 вугілля надійшло морем (з листопада 2021 року надійшло 18 суден (1,424 млн тонн).

“Наступного сезону відпрацьовуватимемо логістику вже в плановому режимі. Крім того, разом із нашими західними партнерами розробляємо механізми диверсифікації джерел та постачань енергоносіїв до Європи”, – додав міністр.

30 квітня закінчується дія фіксованих річних тарифів, після чого їх мають переглянути. Проте питання підвищення тарифів уряд вирішив відкласти до закінчення війни.

 

Схожі статті