Головна Новини Управління як бізнес

Асоціація менеджерів та управителів житловою нерухомістю (АМУЖН) перевертає уявлення щодо професійного управління житлом

Незважаючи на карантин, ми в Управбуді продовжуємо пильно слідкувати за тим, що відбувається на ринку управління житлом в Україні, зокрема — в професійних асоціаціях управителів. У фокус нашої уваги потрапила Асоціація менеджерів та управителів житловою нерухомістю (АМУЖН) — одна з професійних асоціацій “нової хвилі” в Україні, яка об’єднує управителів у Львові та Західній Україні. Минув рік з моменту її створення і ми вирішили поцікавитися у Володимира Бригілевича, члена Експертно-наглядової ради АМУЖН, як зараз йдуть справи в Асоціації. 

Розкажіть, будь ласка, що в Асоціації встигли зробити за перший рік роботи?

Я думаю, найперше досягнення це закладення стратегічних напрямків роботи, можна сказати, міцного фундаменту Асоціації. 

Друге невпинне зростання Асоціації, долучення нових управителів (+20 нових членів), розширення географії нашої присутності (вже не тільки Львів, але й Луцьк, Ужгород, Івано-Франківськ, Калуш, Долина на Івано-Франківщині). Але найголовніше це збільшення  будинків (+57%), які обслуговують учасники АМУЖН. Тобто в середньому протягом року бізнес наших управителів зріс у півтора рази. Я бачу в цьому важливу роль Асоціації, адже підвищення професіоналізму управителя та стандартів його роботи має безперечний вплив на зростання кількості й задоволеності його клієнтів. 

І третє протягом цього року наші управителі супроводили 17 проектів термомодернізації будинків на загальну суму 22,34 млн грн. Два з них це проекти за програмою Фонду енергоефективності “Перші ластівки”. За їх допомогою були протестовані процедури Фонду перед початком широкомасштабної роботи установи. 

Якщо ж говорити про нашу діяльність за минулий рік, то взагалі слід почати з того, що АМУЖН ставить собі амбітну мету — формування конкурентного, прозорого та чесного ринку управителів, який базується на взаємопартнерських відносинах з відповідальними власниками житла. Одразу після створення АМУЖН у березні 2019 року, члени Асоціації взялися за розробку інституційних документів, зокрема, Стратегічного плану на 2019-2021 роки. 

Чому це було важливо?

Тому що на самому початку діяльності ми всі разом домовилися про те, куди рухається Асоціація, якими цінностями та принципами керується, яким чином ми плануємо досягнути нашої мети. Це дозволило нам сфокусуватися на ключових питаннях: інституційному розвитку Асоціації, поглибленні взаємодії й партнерства, а також науково-практичній діяльності та навчанні. На відміну від багатьох інших професійних асоціацій, АМУЖН не обмежується лише бізнесовими цілями та захистом прав членів, а власне бере на себе обов’язок щодо формування конкурентного ринку для всіх його учасників. Тому цілями АМУЖН є:

  • сприяння реформуванню системи управління житловим фондом в Україні;
  • задоволення та захист прав ізаконних інтересів членів АМУЖН;
  • сприяння сталому розвитку їх професійності, взаємодії та взаємоповаги;
  • реалізація проєктів енергоефективності в будинках, якими управляють члени АМУЖН. 

Одразу по створенні відбулися вибори правління АМУЖН. Ми пишаємося, що до правління увійшли досвідчені управителі багатоквартирних будинків: Михайло Васюта, Стефанія Климко, Валерій Шишко, Назар Алексевич та  Володимир Бордіян зі Львова, Галина Джулай із Новояворівська на Львівщині та Петро Корбут із Долини на Івано-Франківщині. 

Інший привід для гордості — це створення Кодексу професійної етики Асоціації. Цей документ має на меті врегулювання відносин та формування доброчесної конкуренції між нашими членами, що є гарною європейською практикою та прикладом для багатьох колег в інших бізнес-асоціаціях.

Після заснування АМУЖН ми зрозуміли, що нам потрібно багато уваги приділяти комунікації, як із партнерами, так і внутрішній — між членами Асоціації. Ми створили веб-портал та сторінку АМУЖН у Facebook. Сайт дає можливість дізнатися про наших управителів (створені сторінки членів Асоціації з основною інформацією про них) та публічні заходи. Але найважливіше — готується інформація про тренінгові майданчики Асоціації, а також надається можливість отримання тематичних консультацій в інтерактивному режимі. 

Напрямок розвитку партнерства та популяризації професії, мабуть, один із найважливіших для Асоціації. Як саме розвиваєте його? 

Наша амбітна ціль щодо розвитку конкурентного ринку послуг з управління житлом вимагає спільних зусиль управителів по всій Україні та поширення успішного іноземного досвіду. Ми вважаємо, що важливо налагоджувати партнерство з іншими профільними організаціями в сфері управління житлом. За цей рік  АМУЖН підписала меморандуми про співпрацю з такими організаціями: 

  • Ініціатива житлового господарства у Східній Європі IWO (м. Берлін, Німеччина);
  • Краківська Асоціація управителів нерухомості (Краків, Польща);
  • Асоціація управителів житла (м. Київ);
  • Асоціація ОСББ “Наш Дім” (м. Дніпро);
  • Курси підвищення кваліфікації працівників ЖКГ ЛТЕК НУ “Львівська Політехніка”.

Крім того, з ТОВ “Інститут муніципального менеджменту” було домовлено про підготовку та організацію сертифікації професійних управителів. У рамках цієї співпраці в червні та листопаді 2019 року у Львові та в грудні в Івано-Франківську відбулися навчання управителів та голів Асоціацій ОСББ. Навчання проводилися за програмою “Управитель житловою нерухомістю” спільно із Курсами підвищення кваліфікації ЛТЕК НУ “Львівська Політехніка” . 

Також було організовано чимало заходів. Члени Асоціації взяли участь у міжнародній конференції “Професійний управитель житловою нерухомістю: перспектива для молоді”, організованій у рамках проєкту VITAL, партнером якого була Асоціація. Під час конференції члени Асоціації популяризували серед студентів Львівської політехніки професію управителя житловою нерухомістю. Зокрема, спікери окреслили основні можливості та перспективи професійної практики на базі компаній — учасників Асоціації. Для студентів Мукачівського національного університету ми провели тренінг з профорієнтації і вже досягнуто домовленості про проходження практики студентами в управляючих компаніях Асоціації.

Розкажіть докладніше, що передбачає ціль “інституційний розвиток”?

Для нас це дуже важлива ціль, адже високий професіоналізм та дотримання стандартів професії можливі лише при постійному навчанні та вдосконаленні. Щоб розвивати членів Асоціації, покращувати їхню бізнес-спроможність, підвищувати кваліфікацію, ми організовуємо та регулярно проводимо навчальні заходи.

Наприклад, протягом жовтня 2019 – січня 2020 відбувся цикл тренінгів “Побудова системного бізнесу в управлінні багатоквартирними будинками”, проведених Громадською школою бізнесу. Навчальні заходи проводяться не лише у Львові, де зареєстровано АМУЖН, а й у інших містах, де діють члени Асоціації.

Значний внесок у інституційний розвиток Асоціації було зроблено завдяки проєкту UREEP “Енергоефективність в житловому секторі України” Міжнародної фінансової корпорації (IFC, група Світового банку). Завдяки організаційній та фінансовій підтримці Швейцарської конфедерації члени Асоціації беруть участь у великій кількості навчальних заходів для управителів. Це сприяє згуртуванню середовища приватних управителів, а також залученню нових членів АМУЖН.

Довідково: 

Створення (березень 2019): 28 членів, Львівська, Волинська, Івано-Франківська області. За перший рік роботи (квітень 2020): 48 членів, додалася Закарпатська, Житомирська та Сумська області.

Кількість будинків, які обслуговують члени АМУЖН, зросла на 57% від 503 (станом на березень 2019) до 789 (станом на березень 2020), а кількість квартир на 68 %: від 24 455 у березні 2019 до 41 031 у березні 2020 року. 

Участь в проектах термомодернізації будинків та програмі Фонду енергоефективності “Перші ластівки”. 5 управителів супроводили видачу 17 кредитів на проведення енергоефективних заходів у будинках ОСББ на загальну суму 22,34 млн грн. З них дві управительки — Галина Джулай і Стефанія Климко — взяли участь у програмі “Перші ластівки” Фонду енергоефективності та сприяли отриманню 10 “енергоефективних” кредитів для ОСББ на загальну суму 11,88 млн грн. 

Докладніша інформація про досягнення АМУЖН протягом першого року діяльності міститься в Річному звіті.

Володимир Бригілевич, член Асоціації АМУЖН, голова правління ЦДМС, консультант проєкту IFC «Енергоефективність в житловому секторі України» 

Схожі статті