Новини

3,5 млн українців мають пошкоджене або зруйноване житло: це 116 тисяч житлових будинків

За попередніми підрахунками, в Україні зруйновано або пошкоджено 116 тис. житлових будинків, у яких мешкали близько 3,5 млн людей.

Про це під час онлайн-конференції повідомила заступниця директора департаменту житлової політики та благоустрою Міністерства розвитку громад та територій Світлана Старцева, повідомляє Укрінформ.

Станом на 1 червня 3,5 млн українців мають пошкоджене або зруйноване житло. Йдеться про 116 тис. об’єктів загальною площею 14 млн кв.м. З них багатоповерхових будинків — 12,3 тис. (12 млн кв. м), індивідуальних садиб — 104,1 тис. (1,7 млн кв. м)”, — сказала вона.

За словами чиновниці, незначних пошкоджень — до 25% — зазнали 3,8 тис. багатоквартирних та 24,4 тис. індивідуальних будинків. Відбудови з “нуля” потребують 30 тисяч багатоквартирних та 27,3 тис. індивідуальних будинків.

“Капітального ремонту або реконструкції — 58,5 тис. багатоквартирних будинків та 52,6 тис. індивідуальних садиб”, — сказала Старцева.

За попередніми підрахунками, загальні збитки, заподіяні житловому фонду перевищують 100 млрд гривень.

Старцева зазначила, що сума не остаточна, оскільки є території на які немає доступу.

За її словами, зараз в Мінрегіоні напрацьовуються варіанти концепції програми із формування фондів житла, будівництва та надання для проживання або викупу з метою забезпечення переселенців житлом.

Зокрема до кінця року планується забезпечити їх місцями безоплатного тимчасового перебування/розміщення у закладах державної, комунальної або приватної власності, у приватних житлових будинках.

“Ще одним інструментом, що сприятиме прихистку внутрішньо переміщених осіб, має стати виплата часткової компенсації вартості оренди власникам вільного житла для розміщення переселенців. Кабмін розробляє відповідну постанову для стимулювання таких власників”, — сказала Старцева.

Схожі статті